Scheren met authentieke scheerzeep of scheercrème.

Nat scheren van je gezicht met een goede scheerzeep, scheerkwast en scheermes is weer helemaal in. Om dit goed te doen moet je alleen wel de tijd nemen en jezelf goed voorbereiden. Schaf de juiste producten aan voor het beste resultaat en bedenk daarbij dat goede producten jarenlang mee gaan. Natuurlijk kan je ook een goedkoop mesje en scheerzeep aanschaffen maar je zal snel merken dat juist de duurdere en kwalitatief goede producten een veel beter resultaat opleveren. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop.

Daarnaast krijgen we regelmatig de vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen scheerzeep, scheercrème en scheerschuim en wat het beste scheerresultaat geeft. Het juiste antwoord is dat er eigenlijk geen verschil in zit maar dat het er om gaat wat je zelf het lekkerste vindt om te gebruiken. 

Scheerzeep kennen we vooral van vroeger en heeft een rijke geschiedenis in het scheren. Meestal zit deze zeep in een bowl en vaak doe je er langer mee dan met een goede scheercrème of scheerschuim. Het schuim van scheerzeep ontstaat door met een goede scheerkwast samen met water over de zeep te draaien tot je een vol en rijk schuim hebt gekregen. Je zal snel merken dat je met deze traditionele scheerzeep het beste schuim is om jezelf mee te scheren. Probeer eens de scheerzeep van het Duitse merk MUHLE of die van het Franse BELOM. Of kies een van de klassieke geuren van het Portugese Musgo Real of het Engelse Taylor of Old Bond street. Elke scheerzeep heeft zijn eigen traditie en specifieke geur.

Scheercrème is een luchtige en smeuïge substantie die zich makkelijk laat opschuimen en daarom een betere keuze is voor de beginner. In onze webwinkel vindt je scheercrème in tubes zoals die van Proraso, Bath House, MUHLE, Musgo Real maar ook die van Cella Milano en Beardburys.  Omdat in scheercrème vaak extra ingrediënten worden toegevoegd, zoals bv lanoline in de Musgo Real producten, is het vaak beter voor de gevoelige huid. Verder hebben scheercrèmes vaak een sterkere geur dan de traditionele scheerzeep.

Het grootste voordeel van scheerschuim is dat het meteen klaar is en je meteen op je gezicht kan aanbrengen. Het scheelt veel tijd omdat je het niet schuimig hoeft te maken met een scheerkwast. Maak met een beetje handwarm water je gezicht nat en breng het schuim vanuit je handpalm aan op het gedeelte wat je wil scheren. Bij DeZeep.nl hebben we op dit moment scheerschuim van de merken Proraso, Mondial en Beardburys in het assortiment. 

Voorbereiding op het scheren met scheerzeep of scheercrème

Vul de wasbak met warm water, genoeg om de haren van je scheerkwast voor de helft in onder te dompelen zodat deze goed schoon wordt en kan vollopen met water. Was ondertussen je gezicht om zo de dode huidcellen te verwijderen. Veel mannen scheren zich pas na het douchen, het warme water heeft dan voldoende tijd om je huid te reinigen en eventuele haren die aanwezig zijn lekker zacht te maken.

Het opbrengen van scheerzeep of Scheercrème 

Doe de zeep of creme in een kom en draai de scheerkwast in snelle cirkels rond om deze voller te maken. Draai net zolang tot de bubbels in de scheerzeep of scheercrème zijn verdwenen. Zorg hierna dat er voldoende zeep of creme aan de kwast zit en breng met de kwast de scheerzeep of scheercrème rijkelijk aan op je gezicht , doe dit met draaiende cirkels. Wees niet te zuinig, hoe meer zeep des te beter zal het scheren gaan. Spoel tijdens het scheren met enige regelmaat de scheerzeep van het mes onder stromend water af om te voorkomen dat deze volloopt met overtollig zeep. Maak een patroon van het scheren en leer jezelf een vaste volgorde aan. Als je dat doet zal je merken dat het resultaat steeds beter wordt. 

Scheer niet tegen de haarrichting in. De haarrichting op je gezicht kan je makkelijk voelen door met de hand te wrijven over je gezicht. Je wrijft tegen de haren in als je huid voelt als schuurpapier. Scheer dus altijd met de haren mee, dit heet ook wel “meescheren”. Doe je dat niet tijdens het scheren met water en scheerzeep, dan zullen de haren die overblijven recht op je huid gaan staan. De haren onder huid kunnen hierdoor gaan opkrullen en het kan zelfs voorkomen dat je hier een puist van krijgt, ook wel scheerbultjes genoemd. 

Nog een paar tips voor het scheren met scheerzeep of scheercrème

-       druk niet te hard met het scheermes op je huid, je maakt zo een kuil waarin irritatie en een onregelmatig scheerresultaat kan ontstaan

-       Scheer en schraap niet over je huid zonder scheerzeep om irritatie te voorkomen. Zit er geen scheerzeep of scheercrème op je huid, ga hier dan ook zeker ook niet scheren met je scheermes

-       Wrijf na het scheren met je hand over je gezicht om zo te controleren of je geen stukjes hebt overgeslagen

Na het scheren

Spoel na het scheren je gezicht af met koud water zodat de poriën zich kunnen sluiten. Breng als laatste een beschermende lotion of aftershave als huidverzorging aan. Dit geeft je naderhand een goed gevoel en je ruikt ook nog beter.

Vergeet niet om de scheerkwast en scheermes goed schoon te maken en verwijder de overtollige scheerzeep. Spoel de haren van de kwast met water en sla hem hierna goed uit. Hang de scheerkwast daarna zo op dat de haren omlaag staan en de kwast goed kan drogen.