Tips en info voor het scheren met scheerzeep of scheercrème.

Nat scheren van je gezicht net zoals je opa het vroeger deed met een goede scheerzeep of scheercreme, scheerkwast en scheermes is weer helemaal in. Om dit goed te doen moet je alleen wel de tijd nemen en goed voorbereiden. Schaf de juiste producten aan voor het beste resultaat, een goede scheerkwast, scheermok en scheermes gaan jarenlang mee. Natuurlijk kan je een goedkoop mesje en scheerzeep kopen maar je zal al snel merken dat juist de duurdere en kwalitatief goede producten je een veel beter resultaat geven. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop.

Voorbereiding op het scheren

Vul de wasbak met warm water, genoeg om de haren van je scheerkwast voor de helft in onder te dompelen zodat deze goed schoon wordt en kan vollopen met water. Was ondertussen je gezicht om zo de dode huidcellen te verwijderen. Veel mannen scheren zich pas na het douchen, het warme water heeft dan voldoende tijd om je huid te reinigen en eventuele haren die aanwezig zijn lekker zacht te maken.

Scheren met scheerzeep of scheercrème, wat is het verschil?

We krijgen regelmatig de vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen scheerzeep en scheercrème en welke het beste scheerresultaat geeft. Het antwoord is dat hier eigenlijk geen verschil in zit maar dat het er echt om gaat wat je zelf het lekkerste vindt. 

Scheerzeep kennen we vooral nog vroeger en heeft een rijke geschiedenis. Meestal zit deze zeep in een bowl en doe je er vaak langer mee dan met scheercrème. Het schuim van scheerzeep ontstaat door met een goede scheerkwast samen met water over de zeep te draaien tot je een vol en rijk schuim hebt gekregen. Een ander voordeel is dat je met deze traditionele scheerzeep zal merken dat dit het beste schuim is om jezelf mee te scheren. 

Scheercrème is een luchtige en smeuïge substantie die zich makkelijk laat opschuimen en daarom een betere keuze is voor de beginner. In onze webwinkel vindt je scheercrème in tubes zoals die van Musgo Real maar ook in bowls zoals de scheercrème van Mondial.  Omdat in scheercrème vaak extra ingrediënten worden toegevoegd, zoals bv lanoline in de Musgo Real producten, is het vaak beter voor de gevoelige huid. Verder hebben scheercrèmes vaak een sterkere geur dan de traditionele scheerzeep

Het opbrengen van de scheerzeep of scheercreme

Doe de zeep of creme in een kom en draai de scheerkwast in snelle cirkels rond om deze voller te maken. Draai net zolang tot de eventuele bubbels in de scheerzeep zijn verdwenen. Zorg hierna dat er voldoende zeep of creme aan de kwast zit. Breng nu met de kwast de scheerzeep of scheercreme rijkelijk aan op je gezicht en doe dit ook met draaiende cirkels. Wees niet te zuinig, hoe meer zeep des te beter zal het scheren gaan. Spoel tijdens het scheren met enige regelmaat de scheerzeep van het mes onder stromend water om te voorkomen dat deze volloopt met overtollig zeep. Maak een patroon van het scheren en leer jezelf een vaste volgorde aan. Als je dat doet zal je merken dat het resultaat steeds beter wordt. 

Scheer niet tegen de haarrichting in. De haarrichting op je gezicht kan je makkelijk voelen door met de hand te wrijven over je gezicht. Je wrijft tegen de haren in als je huid voelt als schuurpapier. Scheer dus altijd met de haren mee, dit heet ook wel “meescheren”. Doe je dat niet tijdens het scheren met water en scheerzeep, dan zullen de haren die overblijven recht op je huid gaan staan. De haren onder huid kunnen hierdoor gaan opkrullen en het kan zelfs voorkomen dat je hier een puist van krijgt, ook wel scheerbultjes genoemd. 

Nog een paar tips voor het scheren met scheerzeep of scheercreme

-       druk niet te hard drukt met het scheermes op je huid, je maakt zo een kuil waarin irritatie en een onregelmatig scheerresultaat kan ontstaan

-       Scheer en schraap niet over je huid zonder scheerzeep om zo irritatie te voorkomen. Zit er geen scheerzeep, gel of scheercreme op je huid, ga hier dan ook zeker ook niet scheren met je scheermes

-       Wrijf na het scheren met je hand over je gezicht om zo te controleren of je geen stukjes hebt overgeslagen

Na het scheren

Spoel na het scheren je gezicht af met koud water zodat de poriën zich kunnen sluiten. Breng als laatste een beschermende lotion of aftershave als huidverzorging aan. Dit geeft je naderhand een goed gevoel en je ruikt ook nog beter.

Vergeet niet om je scheerkwast en scheermes goed schoon te maken en verwijder de overtollige scheerzeep. Spoel de haren van de kwast met water en sla hem hierna goed uit. Hang de scheerkwast daarna zo op dat de haren omlaag staan en de kwast goed kan drogen.