Scheertips voor een frisse en goede scheerbeurt

Het ouderwets scheren of nat scheren van je baard zoals je opa het vroeger deed met scheerzeep en bijbehorend mes is weer helemaal in. Neem alleen wel de tijd en bereidt het goed voor om jezelf een goede scheerbeurt te geven. Schaf ook de juiste producten aan om een rijk en goed gevoel na het scheren over te houden. Natuurlijk kan je een goedkoop mesje en scheerzeep aanschaffen maar je zal merken dat als je de juiste en wat duurdere producten koopt je een beter gevoel aan over zal houden. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop.

De juiste manier voor het gebruik van scheerzeep of scheercreme

Vul de wasbak met warm water, genoeg om de haren voor de helft in onder te dompelen en om deze schoon te maken. Laat de kwast in het water liggen zodat deze goed kan vollopen met water. Was ondertussen gedurende 3 minuten je huid met warm water, hiermee verwijder je de dode huidcellen. Veel mannen scheren zich pas na het douchen, het warme water heeft dan voldoende tijd om je huid te reinigen en eventuele haren die aanwezig zijn zacht te maken.

En dan het scheren

Doe de scheercreme of scheerzeep in een kom en draai de kwast in snelle cirkels rond om deze voller te maken. Draai net zolang tot de eventuele bubbels zijn verdwenen. Zorg hierna dat er voldoende zeep of creme aan de kwast zit. Breng nu met de kwast de scheerzeep rijkelijk aan op je gezicht en doe dit met draaiende cirkels op het gedeelte wat je wil scheren. Wees niet te zuinig, hoe meer scheercreme des te beter zal het nat scheren gaan.

Scheer niet tegen de haarrichting in. De haarrichting kan je gemakkelijk bepalen door met de hand te wrijven over de haren. Zodra je huid voelt als schuurpapier, dan wrijf je op dat moment tegen de haren in. Scheer jezelf altijd met de haren mee, dit heet “meescheren”. Doe je dat niet dan zal het overblijvende deel recht op de huid gaan staan. De haren onder huid kunnen hierdoor gaan opkrullen en het kan zelfs voorkomen dat je hier een puist van krijgt, ook wel scheerbultjes genoemd. 

Na het scheren

Spoel met enige regelmaat de scheerzeep van het mes onder stromend water zodat deze niet volloopt met de scheercreme. Maak een patroon van het scheren en doe dit in een vaste volgorde. Je zal merken dat het dan steeds beter gaat en ook het resultaat beter wordt. 

Houdt tijdens het scheren ook rekening met

-       niet te hard drukken met het scheermes op de huid, je creert zo een kuil waarin irritatie en een onregelmatig scheerresultaat kan ontstaan

-       Scheer en schraap niet over een droge huid zonder scheerzeep om irritatie te voorkomen. Is er geen zeep, gel of scheercreme op de huid aanwezig dan hier zeker ook niet scheren.

-       Voel na het scheren met je hand of je geen stukjes hebt overgeslagen

Spoel na het scheren je gezicht af met koud water zodat de poriën zich kunnen sluiten. Breng als laatste een vocht in brengende aftershave als huidverzorging aan. Dit geeft je naderhand een goed gevoel en je ruikt ook nog beter.

Vergeet niet om je kwast weer goed schoon te maken na het nat scheren. Spoel de haren goed uit en sla het water goed uit. Je kan hem daarna ook nog licht over een handdoek wrijven. Hng de scheerkwast daarna zo op dat de haren omlaag staan en de kwast goed kan drogen.